October 20, 2021

«Με προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούν οι Ροδίτες την κατάρρευση του μοναδικού Νοσοκομείου του νησιού. Κατάθεση Ερώτησης Ν. Σαντορινιού»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφορικά με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Συγκεκριμένα στην Ερώτησή του ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει την έντονη ανησυχία που έχει προκληθεί στην κοινωνία της Ρόδου εξαιτίας των συνεχιζόμενων προβλημάτων στο ΓΝΡ, ένα νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί όχι μόνο το νησί της Ρόδου, αλλά ολόκληρη τη Δωδεκάνησο και εκατοντάδες επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες. Χαρακτηριστικά, όπως τονίζει ο Βουλευτής, το ΓΝΡ αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων τα οποία έχουν γιγαντωθεί και λόγω της πανδημίας.

Σοβαρό είναι το πρόβλημα που προέκυψε μερικές εβδομάδες νωρίτερα στην μονάδα παραγωγής οξυγόνου του νοσοκομείου, η οποία κατέρρευσε λόγω των αυξημένων αναγκών, οδηγώντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε υπερπροσπάθεια, προκειμένου να μην διακοπεί η παροχή οξυγόνου σε ασθενείς που το χρειάζονταν, ενώ εύλογα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη συντήρηση της μονάδας από την ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την τεχνική της υποστήριξη, καθώς και για το μέλλον των αντοχών λειτουργίας της.

Επίσης σοβαρή αλλά και συνεχιζόμενη είναι η υποστελέχωση την οποία υφίστανται πολλές κλινικές του νοσοκομείου, η οποία συνδυαστικά και με τις αναστολές του ανεμβολίαστου προσωπικού, έχουν οδηγήσει σε συγχώνευση κλινικών και κατ’ επέκταση σε οριακό σημείο τη συνολική λειτουργία της δομής. Αξίζει να αναφερθεί, ακόμη, πώς λόγω της πολύμηνης έλλειψης ιατρών αναισθησιολόγων, αναστέλλονται χειρουργεία, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για τους ασθενείς. Μάλιστα, μόνο το τελευταίο διάστημα είναι σε αναστολή 1.160 προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Όπως τέλος σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΓΝΡ αλλά και της ίδιας της Δημόσιας Υγείας. Αν το νοσοκομείο της Ρόδου βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία, αυτό οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του. Αυτό το μήνυμα άλλωστε μετέφερα και στις πρόσφατες συναντήσεις που είχα με τους γιατρούς του ΓΝΡ στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στο Νοσοκομείο.

Η Κυβέρνηση, καταλήγει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, οφείλει άμεσα να στηρίξει το ΓΝΡ με το κατάλληλο ιατρικό, νοσηλευτικό και εξειδικευμένο τεχνικά προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευσή του και να συνεχίσει τη λειτουργία του προς όφελος των νησιωτών.

 

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Με προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούν οι Ροδίτες την κατάρρευση του μοναδικού Νοσοκομείου του νησιού»

 

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους κατοίκους της Ρόδου εξαιτίας των συνεχιζόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο του νησιού, το οποίο εξυπηρετεί όλο τον Νομό Δωδεκανήσου καθώς και μεγάλες εισροές τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα γίναμε μάρτυρες της πλήρους κατάρρευσης της μονάδας παραγωγής οξυγόνου του ΓΝΡ, μιας μονάδας, η οποία κατασκευάστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την ευθύνη της διαχείρισή της, επί του παρόντος, έχει αναλάβει, ιδιωτική εταιρία.

Η παύση λειτουργίας, μάλιστα, συνέβη σε μια περίοδο όπου οι κλινικές Covid-19 του νοσοκομείου νοσήλευαν περί τους 47 ασθενείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων παρουσίαζαν αναπνευστική ανεπάρκεια και έχρηζαν παροχής οξυγόνου. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, τα προβλήματα της λειτουργίας της Μονάδας έχουν προκαλέσει φόβους για κίνδυνο δυσμενούς έκβασης των εν λόγω περιστατικών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου για άλλη μια φορά υπερέβαλλε εαυτόν προσπαθώντας να βοηθήσει τους ασθενείς με φορητές φιάλες οξυγόνου.

Εν μέσω μιας ακόμη έξαρσης της πανδημίας, η οποία χτυπά σφοδρά και το νησί της Ρόδου και παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης για άμεση επίλυση του ζητήματος, σήμερα 1 μήνα μετά, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, με την πίεση του οξυγόνου να παραμένει χαμηλή στις δύο από τις τρεις κλινικές Covid-19 του νοσοκομείου και την εταιρία διαχείρισης της μονάδας να μην έχει προχωρήσει στην επιδιόρθωση του προβλήματος, δημιουργώντας περαιτέρω κινδύνους για την υγεία όλων των ασθενών του νοσοκομείου.

Η υποβάθμιση όμως του ΓΝΡ μετρά μήνες πίσω. Είναι γνωστή σε όλους η έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία έχει οδηγήσει σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων, δημιουργώντας περισσότερη ανασφάλεια στους νησιώτες και οδηγώντας πολλούς ασθενείς σε ιδιωτικά ιδρύματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λίστα με τα χειρουργεία σε αναμονή έχει φτάσει τα 1.160.Επιπλέον, η γενικότερη λειτουργία νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω λόγω και των αναστολών των εργαζομένων οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν ακόμα αντικατασταθεί.

Επειδή η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό,

Επειδή η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της είναι χρέος όλων των Κυβερνήσεων,

Επειδή η υπολειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου είναι απειλεί την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού

Επειδή ακόμα βρισκόμαστε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Είναι σε γνώση του Υπουργείου το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στην μονάδα παραγωγής οξυγόνου του νοσοκομείου; Ισχύει ότι η ιδιωτική εταιρία διαχείρισης δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιδιόρθωση του προβλήματος; Προκύπτουν ευθύνες στην εταιρία διαχείρισης; Γιατί δεν στελεχώνεται επαρκώς με προσωπικό η τεχνική υπηρεσία του ιδρύματος ώστε να αντιμετωπίζει άμεσα τέτοιου είδους δυσλειτουργίες;

2.Ισχύει ότι λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία επιβαρύνθηκε λόγω των αναστολών υπάρχει συγχώνευση κλινικών στο νοσοκομείο; Με ποιους τρόπους προτίθεται το Υπουργείο να δώσει λύση στην δυσμενή αυτή εξέλιξη;

3.Πως προτίθεται το Υπουργείο να επιλύσει το σοβαρό ζήτημα με την μη πραγματοποίηση των τακτικών χειρουργείων, το οποίο μαστίζει το νοσοκομείο του νησιού για αρκετούς μήνες;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Σαντορινιός Νεκτάριος

 

 

 

 

Rate this item
(0 votes)
Kalymnian's Voice *

Administrator of kalymniansvoice.gr media website.

https://kalymniansvoice.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ad Sidebar