Print this page

Γιώργος Τσουκαλάς: Με αφορμή την επίσκεψη της Υφυπουργού υγείας κ. Ράπτη στα νησιά μας

Με αφορμή την επίσκεψη της Υφυπουργούυγείας κ. Ράπτη στα νησιά μας και στο Κρατικό Θεραπευτήριο της Λέρου και τις δηλώσεις"περίφόρουτιμής στους χιλιάδεςανθρώπους που πέρασαν από τις δομές του με την ενίσχυση του σε ιατρικό και νοσηλευτικόπροσωπικό".

Η Ένωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου , Νοσοκομείου Λέρου, Κέντρου Υγείας Πάτμου-Λειψών-Αγαθονησιου (Ε.Ι.ΘΕ.Λ) επισημαίνει.
Η κραυγαλέα απουσία δημοσίων δομών στη χώρα για την αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων, αλλά και ο εκφυλισμός της λεγόμενης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης σε μια διαδικασία απλής απονοσοκομειοποίησης και εκχώρησης των υπηρεσιών ψυχιατρικής περίθαλψης στους ιδιώτες,αποτελούν τον στρατηγικόστόχοδιαχρονικά τα τελευταίατουλάχιστον 20 χρόνια , όλων των κυβερνήσεων. Το Κ.Θ.Λ( ψυχιατρικοί τομείς) σήμεραβρίσκεταιίσως στην χειρότερηκατάστασηδιαχρονικά σε έλλειψη ιατρικού και άλλου εξειδικευμένουανθρώπινουδυναμικού. Νοσηλεύονται περίπου 240 ασθενείς ανάλογα τις εισαγωγές μαζί με το τμήμα ΑμεΑ, παρακολουθούνται από δυο ψυχίατρους μόνιμους ένα επικουρικό και ένα με σύμβαση έργου( μπλοκάκι), ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτές, και κυρίως σε ψυχολόγους, εργασιοθεραπευτές και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό. Η κ. Ράπτη ενώ κατά την επίσκεψη της υπόσχεται "λαγούς με πετραχήλια" για την απρόσκοπτησυνέχιση της λειτουργίας των δημοσίωνψυχιατρικώνδομών του νησιού, μόλιςλίγουςμήνες πριν ( ΦΕΚ αρ 4704) προσφέρειακούσιαπελατεία στους επιχειρηματίεςυγείας τους ψυχιατρικούςασθενείς. Για να εξηγήσουμε ο κάλοςπελάτης ( δημόσιοταμείο) θα πληρώνειμαζί με τον ασθενή που θα επιβαρύνεται το 10% , ενώ θα εισάγεται στην κλινικήχωρίς την θέληση του.
Όσο για το συγκροτημένοσχέδιοπου αναφέρει η κυβέρνηση για την ψυχικήυγεία, αρκείκάποιος να δει τις φωτογραφίες από το Θριάσιο , με τα ράτσαπαντού , σε καιρόμάλισταπανδημίας . Ράντζα στους διάδρομους, στην τραπεζαρία, σε κάθε σπιθαμή της κλινικής. .
Δεδομένης της απουσίας δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της ψυχικής νόσου η «λύση» που προβάλλεται, ιδιαίτερα για τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού είναι ο εγκλεισμός σε κάποιο νοσοκομείο. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο, όσο μειώνεται ο αριθμός των ψυχιατρικών κλινών, να αυξάνεται και ο αριθμός των εγκλεισμένων, ιδιαίτερα των αναγκαστικών νοσηλειών.. Την ίδια στιγμή, η πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας, αλλά και η αποασυλοποίηση εκχωρούνται στους ιδιώτες.
Συνεχίζοντας η Υφυπουργός για την ΠολυκλαδικήΚινητήΜονάδαΨυχικήςΥγείας του Κ.Θ.Λ , η όποιαυπήρχε και έχειαδρανοποιηθεί εδώ και χρόνιαεξαιτίας των περικοπών στην χρηματοδότηση των δημοσίωννοσοκομείων,αλήθεια να μας αναφέρει ποιο μέτροπήρε η κυβέρνηση εν μέσωπανδημίας για την ενεργοποίηση της ;
Κανένα απολύτως μέτρο για την ανάπτυξη και τη στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας (Κέντρα Ημέρας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κινητές μονάδες, Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων) σε όλη την Επικράτεια.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000 χρονίως ψυχικά πάσχοντες, απ' τους οποίους 19.000 έχουν ανάγκη από ειδικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και 3.900 ασθενείς χρειάζονται κλίνη σε εναλλακτικές ψυχιατρικές δομές . Η κατάσταση σήμερα όμως έχει ως εξής:
• Η χώρα χρειάζεται 90 Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ), αλλά διαθέτει αυτή τη στιγμή μόλις 37.
• Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 479 κρεβάτια σε ψυχιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων, ενώ χρειάζονται 3.000 κρεβάτια (οι ανάγκες είναι καλυμμένες μόνο κατά 19%).
• Υπάρχουν 2.400 θέσεις σε στεγαστικές δομές , ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 3.900.
• Συνολικά υπάρχουν 6.000 θέσεις αποκατάστασης, ενώ χρειάζονται 19.000.
Επομένως το να λέμελόγιααπλώς για να πλασάρουμε την προπαγάνδα σε ιλουστρασιόν περιτύλιγμα η να πουλάμεφύκια για μεταξωτέςκορδέλες δεν είναι πρέπον , την δουλεία της κάνειβεβαία η υφυπουργός , όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει, είναι σκληρή αμείλικτη, μόνο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους, την οργάνωση τους μπορούν να την αλλάξουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ
Γ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Monday, 05 July 2021 23:10
Kalymnian's Voice *

Administrator of kalymniansvoice.gr media website.

https://kalymniansvoice.gr/