September 19, 2021

Στη σκιά της «Δέλτα»: Μέχρι αύριο ανακοινώσεις για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και εστίαση

Στη σκιά της «Δέλτα»: Μέχρι αύριο ανακοινώσεις για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και εστίαση © naftemporiki.gr

Ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη λειτουργίας των κλειστών χώρων της εστίασης και της διασκέδασης καθώς και οι λεπτομέρειες για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι αύριο από τον πρωθυπουργό. 

   Αυτό γνωστοποίησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη  κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας πως το απόγευμα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό των εφήβων, τον οποίο έχει εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. 

   Σύμφωνα με πληροφορίες,  η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε δεύτερη φάση το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. 

 Όπως είπε η κ. Πελώνη προλογίζοντας τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, «καθίσταται αναγκαία και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας». 

 Να σημειωθεί ότι στην επανεξέταση της λειτουργίας της εστίασης που έχει ανακοινωθεί και προβλέπει το διαχωρισμό των κλειστών χώρων σε αμιγείς και μεικτούς, οδήγησε η  συνεχής αύξηση των κρουσμάτων που έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση  . 

 Μέχρι τώρα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποκαλύψει μόνο πως το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων επανεξετάζεται ώστε να ληφθεί υπόψη η νέα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. 

 

 Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση έχει να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις επιλογές: 

  •  παραβλέποντας τις δεύτερες σκέψεις που έχει δημιουργήσει η έκρηξη των κρουσμάτων, να μην αλλάξει το σχεδιασμό και να εκκινήσει η λειτουργία των κλειστών χώρων στις 15 Ιουλίου 
  •  να δώσει μία μικρή παράταση στην έναρξη της λειτουργίας των κλειστών χώρων ως αμιγείς και μεικτούς 
  •  να προχωρήσει σε άνοιγμα των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες 

  

   Το προφίλ των κρουσμάτων   

 Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην επιδείνωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα, σκιαγραφώντας το προφίλ των κρουσμάτων και των περιοχών όπου εντοπίζονται. Όπως είπε, μεγαλύτερη επιβάρυνση παρουσιάζουν η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. 

 «Κύριο χαρακτηριστικό της (νέα έξαρση της πανδημίας) είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών», εξήγησε προσθέτοντας πωςτο 70% των στελεχών της μετάλλαης Δέλτα εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. 

 Σύμφωνα με την κυβερνητικη εκπρόσωπο, από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος. 

 Για τη νεάμετάλλαξη και την «συνεισφορά» της στους επιδημιολογικούς δείκτες κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου και οι επιστήμονες. 

 Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος υποστήριξε ότι μετάλλαξη Δέλτα θα αλλάξει όλα τα δεδομένα της πανδημίας. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του ΑΠΘ,  μπορεί να φτάσουμε και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο  . 

 «Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη», εξήγησε. 

 Αν και ο κ. Σαρηγιάννης προβλέπει αυτή την έκρηξη κρουσμάτων το φθινόπωρο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμάει ότι  το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στη χώρα μας στις 20 Αυγούστου.   

 πηγή:  naftemporiki.gr   

Rate this item
(0 votes)
Kalymnian's Voice !

Administrator of kalymniansvoice.gr media website.

https://kalymniansvoice.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ad Sidebar

Post Gallery

Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος: «Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη συναυλία στο Δημοτικό Πάρκο Λειψών»

Συναυλία της νεοσυσταθείσας ορχήστρας ποικίλης μουσικής του Δήμου Καλυμνίων και μελών της Δημοτικής Χορωδίας στους Λειψούς

Από την επίσκεψη του Δημάρχου Καλυμνίων στους Λειψούς

Συλλυπητήρια επιστολή Δημάρχου Λέρου για την απώλεια του Γιώργου Συριδάκη

Στη Ρόδο η ταξιδιωτική εκπομπή " Χωρίς Πυξίδα "

Η εικόνα της ημέρας ... χωρίς σχόλια (18.09.2021)

Συνάντηση Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με τον Πρέσβη της Ισπανίας

Προσωρινά μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Πόλεως Καλύμνου για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Μικρό νησί με μεγάλη καρδιά

Τον έλεγχο σχολικών κτιρίων, την άφιξη του Γ. Ρώτα και ΧΑΔΑ σχολιάζει ο δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης

Για την Χορωδία Νέων στους Λειψούς και για την Κάλυμνο της Αλληλεγγύης μίλησε ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δ. Διακομιχάλης (video)

Συναυλία αγάπης και στήριξης - Όλοι Μαζί για τον Δημήτρη!

Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στην Κάλυμνο

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για την «Προστασία και στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευάλωτων, ύστερα από το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά».

ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ:..«Το ακριτικό Καστελλόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεών μας»