October 28, 2021

Κάστρο της Χρυσοχεριάς - Castle of Chrysocheria (film by Mike Lias)

Το Κάστρο Χρυσοχεριάς ή Πέρα κάστρο είναι Φράγκικο κάστρο της Καλύμνου ανάμεσα στην Πόθια και την Χώρα. Οφείλει το όνομα του στον ναό της Παναγίας της Χρυσοχεριάς που βρίσκεται στο εσωτερικό του και υπήρχε πριν την κατασκευή του.

Mike Lias

Το κάστρο έχει δύο πύργους και δύο πύλες και προτείχισμα. Το κάστρο είναι γνωστό για τους τρεις ανεμόμυλους που διασώζονται και σήμερα έξω από το ανατολικό του τείχος.

Στην θέση του κάστρου έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης συνεχώς από την νεολιθική εποχή. Πριν την κατασκευή του κάστρου στην θέση υπήρχε αρχαίος ναός που τμήματα του είναι εντοιχισμένα στα τείχη του. Πάνω από την ανατολική του πύλη υπάρχουν τα οικόσημα του Γκουερίνι και άλλων διοικητών της νήσου.

Το κάστρο χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον ιππότη διοικητή Φαντίνο Γκουερίνι με εντολή του Μεγάλου μαγίστρου των Ιωαννιτών ιπποτών της Ρόδου Ζαν ντε Λαστίκ που ήθελε να οχυρώσει για προστασία όλα τα νησιά που ανήκαν στο τάγμα. Ο Γκουερίνι επειδή για την άμυνα του νησιού υπήρχε ήδη το Μεγάλο κάστρο θέλησε να φτιάξει ένα κάστρο ιδιοκτησίας του με υποχρεωτική εργασία των κατοίκων. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και αρνήθηκαν, τότε ο Γκουερίνι τους παρέπεμψε σε δίκη όπου δικαιώθηκε ο ίδιος, έτσι ξεκίνησε το χτίσιμο του κάστρου της Χρυσοχεριάς.

Το κάστρο εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα, στα μέσα του 15ου αιώνα μην μπορώντας να αντιμετωπίση τις επιδρομές των Οθωμανών κυρίως πειρατών.

Το βίντεο είναι του Μικέ Λιά

Rate this item
(0 votes)
Kalymnian's Voice *

Administrator of kalymniansvoice.gr media website.

https://kalymniansvoice.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ad Sidebar

Post Gallery

Οι Καλύμνιοι της Γαλλίας για ακόμα μια φορά δίπλα στην Κάλυμνο (video)

Κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές και τους εκπρόσωπους συλλόγων και φορέων της Καλύμνου (video)

Έκθεση Τουριστικών Ειδών-Δώρων-Λαϊκής Τέχνης- Μόδας & Αξεσουάρ, στο ξενοδοχείο Akti Imperial στη Ρόδο, 5-7 Φεβρουαρίου 2022

O ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.-Π/Κ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ανακοινώνει ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών θα πραγματοποιηθεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την 29/10/2021 ημέρα Παρασκευή

27 Οκτωβρίου - Η γιορτή της Ελληνικής Σημαίας

Έναρξη εργασιών επισκευής και συντήρησης του κοινοτικού κτιρίου Πάλων Νισύρου

Από Δευτέρα 1/11 η «σχολική κάρτα» για τα δημόσια σχολεία εκδίδεται μέσω του edupass.gov.gr

Η εικόνα της ημέρας ... χωρίς σχόλια (27.10.2021)

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Γενναία ως το τέλος»

Ιωάννης Παππάς: Γιορτή δημοκρατίας και ενότητας οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

Έφυγε από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά. Την νίκησε η ασθένεια.

Tο Περιφερειακό Ιατρείο στην Ψέριμο επισκέφθηκε σήμερα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος

Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα ελάφια με πρωτοβουλία της Περιφέρειας

ΑΝΕΚ: Αθέτηση της συμφωνίας από το ναυπηγείο της OCEAN

Η εικόνα της ημέρας ... χωρίς σχόλια (25.10.2021)